18

tra

Klasični ili rektificirani rubovi?

Klasični ili rektificirani (laserski) rubovi?


Veliki dio ljudi dijeli pločice na podne ili zidne, no kakva je razlika između običnih i rektificiranih rubova?

Pločice klasičnih rubova su ručno ili strojno rezane korištenjem unaprijed oblikovanih modela (kalupa, matrice).

Posljednjih smo godina mogli vidjeti nove tipove podnih pločica, kao posljedicu tehnoloških napredaka u procesu proizvodnje pločica. Jedna je od njih rektificirana pločica ili pločica

ravnih (poravnatih) rubova. Izvorno, rektifikacija se koristila za postizanje kamenog (mramornog) izgleda uz korištenje minimalne fuge uglavnom u kuhinjama i kupaonicama.

Rektificirane su pločice, keramičke ili porculanske, precizno proizvedene od fino mljevene sirovine za izradu kako bi se dobili skoro savršeno ravni rubovi te identične dimenzije.

Ovakve pločice pružaju čiste, gotovo neprekinute površine koje im omogućava izrazito fina, uska fuga od 2,0mm ili manje.

Rektificirane (laserski rezane) se pločice proizvode drukčije od klasičnih, najčešće su porculanske (gres), s rubom rezanim ravno, pod 90 stupnjeva. Komadi se režu potpuno ravno, a stranice

naknadno prolaze proces brušenja radi otklanjanja zaobljenja i eventualnih nepravilnosti rubova, uobičajenih za klasične pločice, kako bi se postigao finiš savršene ravnine.

Primjena je rektificiranih pločica široka, no uglavnom se koriste radi postizanja efekta cjeline, sa što manje vidljivim fugama.

Polaganje rektificiranih pločica je nešto sporiji i zahtjevniji proces, iako imaju poravnate rubove. Nikako se ne preporučuje polaganje pločice uz pločicu, bez fuge, kako bi se

izbjeglo oštećivanje pločice u smislu okrhnuća ruba. U tu se svrhu savjetuje izvođenje makar minimalne fuge od 1,0 do 1,5mm.

Preporuka je prilikom polaganja rektificiranih (laserom rezanih) pločica korištenje sustava za niveliranje, kako bi se izbjegla različita visina pločica na spojevima.

Iako je postavljanje rektificiranih pločica obično nešto skuplje i dugotrajnije, konačni rezultat svojim izgledom opravdava ponekad nešto višu cijenu.

Comments (1)

  • Natali Prpić 27.08.2023

    Predivno.hvala

Comments are closed.

RELATED

Posts